📌 Στη 5η Σειρά Διαλέξεων Εμπειρογνωμόνων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στον «MSc Internal Audit, Risk Management and Compliance – NKUA IARC», πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις 19 Φεβρουαρίου 2025 η ομιλία με τίτλο “The Economics of Artificial Intelligence and Its Implications for Human Flourishing” από τον Dr. Christos A. Makridis, Associate Research Professor at the W. P. Carey School of Business and Visiting Faculty at University of Nicosia.
Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν το Business Series του University of Athens MBA (https://mba.econ.uoa.gr/).
Στην παρουσίαση συμμετείχαν Καθηγητές του ΕΚΠΑ, μεταξύ των οποίων οι Dimitris Kenourgios και Spyros Papathanasiou καθώς και μεγάλος αριθμός φοιτητών/τριών.
Ειδικότερα, τα βασικά συμπέρασμα της ομιλίας του Christos Makridis, είναι τα κάτωθι:
🔸 Σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ): Οι θέσεις εργασίας ΑΙ, με ευρεία έννοια, έχουν σημειώσει ταχεία ανάπτυξη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ από 0,5% το 2014 σε 2,05% το 2022. Οι ευρωπαϊκές χώρες γνώρισαν επίσης ανάπτυξη, αλλά το μέγεθος είναι περίπου το μισό.
🔹 Οι υψηλότερες επενδύσεις σε θέματα ΑΙ συσχετίζονται με χαμηλότερες αποδόσεις δημοτικών ομολόγων, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να δεχτούν χαμηλότερες αποδόσεις για την κατοχή αυτών των ομολόγων λόγω, για παράδειγμα, μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στις οικονομικές προοπτικές της εκδότριας οντότητας ή μείωσης του αντιλαμβανόμενου κινδύνου.
🔸 Οι χώρες έντασης ΑΙ βιώνουν σταθερή αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας, κυρίως μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων και όχι της αύξησης των φόρων επί των πωλήσεων, υποδεικνύοντας μακροπρόθεσμη οικονομική αναζωογόνηση και όχι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις κατανάλωσης.
🔹 Οι μητροπολιτικές περιοχές με υψηλότερη ανάπτυξη θέσεων εργασίας ΑΙ παρουσιάζουν οικονομικά οφέλη και βελτίωση σε θέματα ευημερίας, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα οικονομικών και κοινωνικών διαστάσεων.
🔸 Ενώ η ΑΙ μπορεί να οδηγήσει στην καινοτομία σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και τα οικονομικά, οι ανησυχίες σχετικά με την μεροληψία, τη διαφάνεια και την ασφάλεια των δεδομένων απαιτούν όχι μόνο δομημένα ρυθμιστικά πλαίσια και πλαίσια διαχείρισης κινδύνου, αλλά και συγκεκριμένες αντιστοιχίσεις μεταξύ συμφωνημένων αρχών και πρακτικής εφαρμογής σε οργανωτικό επίπεδο.
#nkua_iarc #internalaudit #riskmanagement #compliance